Книги про війну на сході України у відділі документів з гуманітарних наук

Книги про війну на сході України у відділі документів з гуманітарних наук Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки
     1.  Ананьєв В.
           Сліди на дорозі / Валерій Ананьєв. – [Б. м. : б. в., 2018]. – 376 с. – З внутр. боку обкл.       автогр. автора.
          Перша жива книга про війну на Сході України. Валерій Ананьєв, десантник 25-ї бригади, був в АТО близько трьох років. Пройшов Краматорськ, Шахтарськ, Дебальцево, Вуглегірськ, Жданівку та ін. Близько 100 QR кодів розставлені по тексту, дозволять вам поринути у події, описані в книзі. Ви зможете побачити на своєму смартфоні оригінальні відео та фотоматеріали реальних подій, що описані в книзі.



2. АД 242. Історія мужності, братерства та самопожертви / укл. Ірина Штогрін.–Вид-во Клуб сімейного дозвілля. – 2015. – 352 с.
       Книга про 242 дні боїв в аеропорту Донецька, або в АДу – як його назвали оборонці летовища — це майже шість десятків свідчень «кіборгів», коментарі військових експертів та військових аналітиків з України, Росії, США та Канади, представника Генерального штабу Збройних сил України та розповіді безпосередніх учасників оборони Донецького аеропорту.

3. Бутченко М. А. Художник войны / Максим Бутченко. - Харьков : Фолио, 2015. - 187 с.
 
      Дія роману починається в грудні 2013 року. У центрі твору − два брати з шахтарського містечка на Донбасі. Антон – художник-невдаха, який заробляє на життя в шахті, з початком війни вступає в «ополчение» Новоросії. Сергій − повна протилежність братові, живе за кордоном, матеріально забезпечений і підтримує Україну.


4. Вдовиченко Г. Маріупольський процес : роман / Галина Вдовиченко ; [передм. В. Лиса]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 283 с.
        Роман (Переможець «Коронації слова–2015» у номінації «Гранд-Романи») про людину, про її метання та пошуки, про Схід і Захід України на рівні «східняцьких» і «західницьких» душ і болю. Історія взаємин, пізнання, розчарувань і здобутків, що зворушує, змушує переживати, переосмислювати те, що ми знаємо про донецькі події, АТО, її учасників і
сепаратистів.



5. Вірші з війни / Борис Гуменюк. – К. : ДІПА, 2018. – 192 с.
       Борис Гуменюк улітку 2014 року пішов на фронт і став заступником командира батальону "ОУН". Сторінка Бориса Гуменюка у фейсбук здобула величезної популярності, вірші перепощували сотні людей. А потім видавництво Сергія Пантюка надрукувало книжку "Вірші з війни" до Форуму видавців у Львові.
         
          6. Добробати  : [історія подвигу батальйонів, що врятували країну / відп. за вип. Т. О. Зарембо]. – Х. : Фоліо, 2016. – 576 с. – Зміст: Катерина Гладка ; Дмитро Громаков ; Вероніка Миронова ; Ольга Плужник ; Олег Покальчук ; Ігор Рудич ; Васіліса Трофимович ; Артем Шевченко. 
     Чи вистояла б Україна без мужності добровольчих батальонів? У чому сутність руху добробатів і де його витоки? Якою була роль добровольців під час найважливіших етапів битви України проти гібридного агресора? І що чекає на добробати у майбутньому? На ці питання вирішили відповісти група експертів і журналістів. Проект "Добробати" - це хроніка історії руху і водночас роздуми над його природою. Створення добробатів, їхній бойовий шлях і сучасний стан - усе це безпосередньо з уст учасників подій, політіків, військових, громадських діячів і волонтерів.
7. Жадан С.
Інтернат : роман / Сергій Жадан. – [Чернівці] : Meridian Czernowitz : [Книги - XXI], 2017. – 336 с.
     Роман-подорож Сергія Жадана "Інтернат", який увійшов до короткого списку "Книга року ВВС 2017", триває три доби. За цей час головний герой, місцевий вчитель української мови, здійснює подорож через блокпости, розбомблені будинки і переповнені вокзали, щоб врятувати племінника.

8. Жолдак Б. О
Лицарі фортуни : кіноповість : світлій пам'яті полеглого героя АТО Георгія Тороповського присвячується / Богдан Жолдак. – Біла Церква : Буква, 2016. – 160 с. – (іл.).

9. Кофе с привкусом пепла / Алексей Петров. – К. : Дипа, 2018. – 288 с., 8 л. ил. – На форзаці пр. №991604, 991605 автогр. авт. та воїнів АТО.
     Олексій Петров, позивний "Кіт" - офіцер Збройних Сил України. До війни мешкав в м. Мелітополь. Протягом трьох років пройшов зі своїми побратимами багато гарячих точок цієї війни: Авдіївку, Гнутово,Талаковку, окраїну Широкино, Чермалик, Павлополь. У книзі досить багато автобіографічного матеріалу і обмаль художнього."...перед вами самая настоящая явь. С кошмарными снами, молитвами на дне окопа и слезами у могилы погибшего друга." О. Петров
Вона правдива тією життєвою правдою, яку не видумаєш і не нафантазуєш. В книзі йдеться про події від березня 2014 року до липня 2015. Місця подій - Мелітополь, Запоріжжя, зона АТО, сектор "Б", сектор "М". "


10. Курков А. Ю.
Щоденник Майдану та Війни / Андрій Курков ; [пер. з рос. В. С. Бойка]. – Х. : Фоліо, 2018.
     «Щоденник Майдану та Війни» – це перевидання книги «Щоденник Майдану», що 2015 року вийшла у видавництві «Фоліо».  Це особистий щоденник письменника, фіксоване відображення життя у Києві та країні – до листопада 2014 року, включаючи окупацію Криму, і далі – початок і розвиток Євромайдану, наступних подій. Нині ж він доповнений записами автора про перипетії на сході України, роздумами про війну, про те, як і чим, за його баченням, живе окупований Донбас чотири останні роки... «Щоденник Майдану» був перекладений і опублікований багатьма мовами – англійською, німецькою, французькою, японською та іншими. 

11. О. Орест
 Прагнення Волі : Спогади військового капелана, 2014-2015 / Львів : АРТОС, 2018 - 476 с. : фото.
    Книга спогадів військового капелана отця Ореста (Roman Salo), спогадів про пекельні дні під селом Побєда, на початку російсько-української війни, 2014-го року. Упродовж двох років о. Орест був на передовій як військовий капелан. Під час року служби на фронті він будував каплицю, пам'ятну стелу загиблим воїнам, допомагав місцевим мешканцям харчами. Жоден день у батальйоні не проходив без молитви. А ще священик вів щоденник, на основі якого і видано книгу.

                                                

12. Пожидаєв В. О.
Вірші написані в АТО / Володимир Пожидаєв. – Вид. 2-ге, допов. – Черкаси : [Черкаський НДІТЕХІМ], 2018
.

      Книга є другим виданням автора, доповненим фотознімками та віршами. У віршах відображуються реальні події війни, спогади та думки після повернення з АТО. Вірші присвячені бойовим побратимам та загиблим Героям.
 
                                                            
13.   Талан С.
Оголений нерв : роман / Світлана Талан. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 544 с. – На обкл.: Від фіналіста конкурсу "Коронація слова".
      Мирне й спокійне життя, міцна родина, вірні друзі... Усе, що здавалося непохитним, перевернулося догори дном. Війна роздирає навпіл усі зв`язки, і рідні люди й вірні друзі стають ворогами... Кілька місяців 2014 року Сєвєродонецьк перебував під владою ополченців. Цей короткий проміжок часу став нездоланним для родини Насті Агафонової. Син, запальний прихильник Майдану і патріот України, боротиметься із сепаратистами, а дочка — вступить до ополчення... Так само розійдуться й шляхи друзів Геннадія, нерозлучних змалечку хлопців. Бо війна проходить і по родинах, і по душах.

14. Миронова В.
Люди Донбасса. Жизнь сначала / Вероника Миронова. – Х. : Фолио, 2015. – 176 с.
       До збірника потрапила 31 історія вимушених переселенців, які нині мешкають у різних куточках України. Розмови з ними записувала Вероніка Миронова — журналістка з Донеччини, яка тепер живе і працює у Львові.
15. Михайлова В.
З Україною в серці : художньо-публіцістичні портрети-нариси
/ Валентина Михайлова.  — Запоріжжя : Кераміст, 2016 — 236 с.
 Книга є збіркою художньо-публіцистичних портретів-нарисів про запорожців - захисників суверенітету і незалежності Батьківщини.
 
 16. Лойко С. 
Аеропорт : головна книга про війну, якої не мало бути, і про героїв, які хотіли жити, але вмирали : роман / Сергій Лойко. - Київ : Брайт Стар           Паблішинг, 2016. – 344 с. : іл.
         Сергій Лойко - кореспондент і фотограф Los Angeles Nimes, який спеціалізується на війнах і збройних конфлітах. Сергій Лойко був єдиним іноземним кореспондентом, який побував у донецькому аеропорті в жовтні 2014 року й провів там чотири повних дні з кіборгами.
       "Аеропорт” – один з перших художніх романів про конфлікт на сході країни, опублікований в Україні. Автор розповідає історію всієї української кризи, починаючи з революційних подій Євромайдану у листопаді 2013 і до легендарної оборони Донецького аеропорту очима головного героя твору – військового фотографа Олексія Молчанова.

                                                                       
17. Марія Матіос «Приватний щоденник. Майдан. Війна»

        «Приватний щоденник» - це свого роду хроніка, що починається з кінця 2013-го і до середини літа 2015-го року. І крізь цю призму письменниця дуже зворушливо і дуже чуттєво описує маленькі історії українських родин, життя яких болючими втратами та глибокими ранами назавжди змінив Майдан...змінила війна... А ще — свої історії «про конкретні битви за дуже конкретних людей».
                                                         
18. Орел І. Є.
 Хроніка одного батальйону / Ігор Орел. – Харків : Права людини :  Фоліо, 2016. – 181 с. : іл., портр.
         Автор книги з перших днів збройного конфлікту захищав Донбас у складі батальону "Айдар". Письменник відтворює події 2014 року, відображає становлення батальону "Айдар" та всіх суміжних подій.

19. Положій Є. 
 Іловайськ : розповіді про справжніх людей / Євген Положій. –Харків : Фоліо, 2016. – 378 с.
           Євген Положій - український письменник, журналіст, мандрівник. Працює головним редактором сумської суспільно-політичної газети "Панорама". Мешкає у Сумах."Іловайський котел" став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Євген Положій записав та пересказава історії солдат і офіцерів, що вижили в "Іловайському котлі". Книга - художній текст, роман, побудований на реальних подіях.


       

20. Положій Є. 
  П'ять секунд, п'ять днів [Текст] : роман / Є. Положій ; Євген Положій. - К. : Нора-Друк, 2016. - 176 с. - (Читацький клуб). - На обкл.: Від автора роману "Іловайськ". - На форзаці автограф автора.  
       До   книги увійшли історії реальних людей, про долю яких не було написано в "Іловайську". 
       "5 секунд - це стільки, скільки потрібно прорахувати, прожити з моменту поранення для головного героя і він рахує, згадуючи рідних - батьків, дітей. 5 днів - стільки виходили хлопці з оточення, виносячи важкопоранених. 5 років - це термін, на який ми вибираємо депутатів і Президента." Є. Положій 


21. Сергацкова Е.
    Война на три буквы [Текст] : хроника противостояния в репортажах и свидетельствах очевидцев / Е. Сергацкова, А. Чапай, В. Максаков ; Екатерина Сергацкова, Артем Чапай, Владимир Максаков. - Х. : Фолио, 2015. - 384 с., 8 л. фот. - Текст рус., укр. - Дарственная надпись автора.
      Катерина Сергацкова досліджувала, чим живуть люди, як трансформувалося їх свідомість на окупованих і звільнених територіях, її історії - про переселенців і жителів сходу, про маленьких людей у ​​великій політиці. Артем Чапай зачіпає незручні для політиків питання внутрішніх проблем армії і військових злочинів. Московський філолог Володимир Максаков описує свою поїздку в ДНР, де потрапив в полон. Це дозволило йому дізнатися, що собою зсередини представляв сепаратистський рух і наскільки визначальною в ньому була участь громадян Росії.
                                                                            

22. Степова О.
    Все будет Украина, или Истории из зоны АТО [Текст] / О. Степова ; Олена Степова. - Белая Церковь : [б. и.], 2014. - 208 с. : ил. - На внутреннем л. форзаца автограф авт.


    Олена Стенова - творчий псевдонім жінки, що народилася та мешкає на Луганщині. Вона почала писати під час активної фази АТО щоб перебороти свій страх та підтримати усіх, хто був у розпачі через події на "буремному сході". Усі оповідання написані під час бойових дій на окупованій території частини Луганщини.
                                                                  

23. Теряник А. А.
Попутчики [Текст] : путевые заметки / А. А. Теряник ; Анна Теряник. - Днепропетровск : Лира, 2016. - 200 с. : ил.
      Книга являє собою дорожні нотатки Анни Терянік, волонтера з міста Дніпро. Анна з друзями майже з перших днів війни перевозить з прифронтової зони на власному автомобілі поранених бійців. Нагороджена орденом "За оборону країни". Спілкуючись з бійцями, Анна слухала їх історії, в вільні хвилини записувала. Так була написана книга "Попутчики".
Книга була представлена на Міжнародному форумі видавців у Львові, також вона отримала диплом «Найкраща книга Запорізької книжкової толоки".

                                                               
 24.  Вогнити! Вижити! Перемогти! [Текст] / В. Тимчук ; Володимир Тимчук ; за літ. ред. Ярини-Марії Тягнибок. – [Вид. 6-те доп., випр.]. – Львів : Астролябія, 2016. – 160 с. : іл. –  Дарчий напис. 
      Володимр Тимчук - старший викладач Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, підполковник, письменник. В 2016 році став Лауреатом премії ім. Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва (за книгу "Вогнити! Вижити! Перемогти!").
      Джерелом натхнення для віршів В. Тимчука стали знайомі та незнайомі йому захисники України. До книги також увійшли переклади перлин мілітарної поезії зі світової поетичної скарбниці,подано низку поезій близького спрямування, написаних автором до 2014 року.



25. Татьяна Тиховская "Бегать с табуном"
        Головний герой повісті «Бегать с табуном», молодий хлопець, знаходить сили після втрати на війні ноги жити далі. В цьому йому допомогає кохана дівчина, друзі. 



26. Трофимович В. М.
 Любов на лінії вогню / Васіліса Трофимович. – Х. : Фоліо, 2016. – 160 с.

           "Любов на лінії вогню" - гарний приклад жіночої військової прози. Разом з героями книги автор пройшла шляхами війни на Донбасі,  і свої спогади про друзівзалишила на сторінках виплеканої книги. серед  цих історій ви зможете прочитати і про щирість почуттів, і про справжній патріотизм, і про своїх знайомих, які воювали у складі добробатів, - батальону "Донбас"  та полку "Дніпр-1" Антон Геращенко.
         

  
27. Усна історія російсько-української війни (2014-2015 роки) / За ред. В. Мороко ; Укр. ін-т нац. пам'яті . – Вип. 1  – К. : К. І. С., 2015. – 176 с. – (іл.). 
       Через спогади окремих бійців розкриваються обставини виникнення батальйонів «Донбас», «Айдар», полку «Азов», Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», батальйонів територіальної оборони.Книга “Усна історія російсько-української війни (2014-2018 роки. Випуск 4) видана Українським інститутом національної пам’яті у співпраці з історичним факультетом Запорізького національного університету, Запорізькою обласною державною адміністрацією, Інститутом української археографії та джерелознавства ім.М.Грушевського НАН України.



28. Усна історія російсько-української війни (2014-2016 роки) / Укр. ін-т нац. пам'яті [та ін. ; відп. ред. В. Мороко]. Вип. 2 : 55-а окрема артилерійська бригада. – К. : К. І. С., 2016. – 464 с. – (іл.). – На внутр. арк. форзаца пр. №986694 та с. 2 обкл. пр. №987821 автогр. чл. редколегії
        Це видання - проект істориків Запорізького національного університету, що реалізується за підтримки  Українського інституту національної пам`яті, Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА та Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України. З літа 2014-го учасники проекту фіксують спогади про новітню українську війну, щоб систематизувати й зробити доступною, зокрема для майбутніх дослідників, реальну хроніку подій.До другого випуску серії увійшли спогади бійців 55-ї окремої бригади Збройних сил України - найбільшого з'єднання, що базується у місті Запоріжжя.


   

29. УСНА ІСТОРІЯ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (2014-2018 РОКИ). ВИПУСК 3
       У третьому збірнику вміщено інтерв'ю людей, які належать до різних цільових груп: десантник, артилерист, військовий медик, рятувальник, начальник штабу самооборони, переселенці. Укладачі лишилися вірними заповіді "показувати історію, як вона є". Цей збірник, як і вся серія, - квінтесенція "окопної правди" людей, що ризикують власним життям.


 30.УСНА ІСТОРІЯ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (2014-2018 РОКИ). ВИПУСК 4
           "Усна історія російсько-української війни (2014-2018 роки). Випуск 4" - книга спогадів військовослужбовців, які воювали у складі українських добровольчих формувань.


31. УСНА ІСТОРІЯ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (2014-2018 РОКИ). ВИПУСК 5 
        У лютому 2020 року Україна згадує початок російсько-української війни, яку розв’язала Російська Федерація з метою реставрації імперської Росії. Всі чотири попередні випуски "Усної історії російсько-української війни" можна прочитати у нашому відділі. 

32. Хоробрі серця неможливо зупинити [Текст] : посвята загиблим землякам-запоріжцям, які віддали своє життя за мир та спокій на рідній землі / Вільнян. гімназія "Світоч" Вільнян. райради Запорізької обл., Книжковий медіаклуб Вільнян. гімназії "Світоч" ; [авт.-упоряд. О. М. Пєстрікова]. - Запоріжжя : [Кераміст], 2016. - 156 с. : фото.
                                                                 


33.  Цаплієнко А.
 Книга змін : історії з переднього краю / Андрій Цаплієнко ; [пер. з рос. Ж. Куяви ; іл. Л. Панасюка, О. Гаджій]. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля,2016. – 254 с. : іл.

      Роман, що містить 15 історій з переднього краю, об’єднаних спільним  сюжетом. Автор книги, Андрій Цаплієнко – відомий український військовий кореспондент, який висвітлював різні збройні конфлікти по всьому світу. Його книга містить спогади дитинства, а також всю історію сучасного україно-російського конфлікту, починаючи з Євромайдану і до окупації Криму та війни.    
                                         

34. Широкинська операція : спогади учасників наступу / [упоряд. М. Хомерікі]. – К. ; Маріуполь ; Мена : Домінант : Орієнтир, 2016. – 72 с. – (фото). – На внутр. арк. форзаца автогр. редактора
    У лютому 2015 року полк «Азов» здійснив задачу з послаблення тиску на Дебальцеве, провівши наступальну операцію в інших напрямках, а також створив буферну зону, яка убезпечила Маріуполь від повтору ворожих обстрілів.


35. Шкляр В.
    Чорне Сонце [Текст] : збірка / В. Шкляр ; Василь Шкляр. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 304 с. : іл. - В № 976552 дарчий напис автора. - На обкл.: Золотий письменник України.

       Через свідомість 28-річного солдата “Азову” Василь Шкляр розповідає про інших бійців, їхнє життя, побут та героїчні вчинки під час боїв. Автор детально характеризує кожного воїна, показуючи життєвий шлях людей, що погодилися добровільно піти на війну.

P. S. Перелік книг не є повним, стаття буде доповнюватися.

 -

Немає коментарів:

Дописати коментар