Віртуальна виставка "Сторінки пам`яті живої"

 Україна у Великій війні, 1939-1945 / - К. : Емма, 2014. - 264 с.   
  У книзі подано матеріали про причини, перебіг і наслідки війни, проаналізовано події, що відбувалися на території сучасної України, або були пов’язані з діяльністю українців, починаючи від проголошення Карпатської України у березні 1939 року, і завершуючи подіями на Далекому Сході у вересні 1945 року. Описані організація самооборони, буденне життя під різними окупаційними режимами, національно-визвольна боротьба українців.



Муковський І. Т., Лисенко О. Є.
Звитяга і жертовність: українці на фронтах другої світової війни / Муковський І. Т., Лисенко О. Є. - К. : Пошуково-видавниче агенство "Книга пам'яті України", 1997. - 568 с.


Монографія розкриває ратну звитягу громадян України на фронтах боротьбу національного підпілля, участь українців у збройних силах США, Канади, Франції та інших країн. Автори документально обґрунтовують і вводять до обігу нові цифрові показники участі українців у війні та понесених ними військових втрат. 


 Війна і міф. Невідома Друга світова, 1939-1945 / - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 272 с.

Видатні українські історики розвінчують міфи радянської пропаганди!

   - Чи правда, що пакт Молотова–Ріббентропа був вимушеним кроком для СРСР?
   - Чи завжди Радянський Союз був непримиренним противником нацистів?
   - Чи правда, що українські націоналісти масово винищували євреїв під час війни, особливо у Львові та Бабиному Яру?
   - Сталін узгоджував військові дії з Гітлером?
   - Бандера був агентом спецслужб нацистів?
  - Кримські татари масово дезертирували на початку війни?
На ці теми ще 30 років тому боялися говорити навіть із рідними!


Друга світова війна в історичній пам'яті України : за матеріалами укр. ін-ту нац. пам'яті України / Укр. ін-т нац. пам'яті ; [редкол. : І. Юхновський (відп. ред.) та ін.]. – К. ; Ніжин : Лисенко М. М., 2010. – 248 с. – (фото).
    У виданні представлено матеріали про причини, перебіг і наслідки Другої світової війни. В основу праці покладено ідею боротьби українського народу за власну Державу.
     У книзі проаналізовано події, що відбувались на території України, починаючи від проголошення Карпатської України у березні 1939 р. і завершуючи подіями на Далекому Сході у вересні 1945 р.




Від Рейхстагу до Іводзіми. У полум’ї війни. Україна та українці у Другій Світовій []. - Харків: Кн. клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2017. - 352 с.: іл. - (Історія без цензури).

В книзі розглядаються такі теми як :
- Українське питання наприкінці 1930-х рр.: 
- Пакт Молотова – Ріббентропа
- Тотальна війна на винищення:  Україна у радянсько-німецькій війні 1941-1945 рр.
- Акт 30 червня 1941 р – спроба ОУН (б) відновити українську державність
- Непростий вибір союзника : українці між західними демократіями  та гітлеровською Німеччиною.
     
  Патриляк І. К., Боровик М. А.
Україна в роки Другої світової війни: спроба нового концептуального погляду / Патриляк І. К., Боровик М. А. - К. : [Видавець ПП Лисенко М. М.], 2010. - 592 с. 
У книзі розглянуто найбільш суперечливі сторінки історії  України періоду Другої світової війни. Велику увагу приділено долі українських земель у 1939-1940 рр., участі українців у фінській кампанії, бойовим діям і причинам поразки Червоної армії в битві за Україну в 1941 р., окупаційному режиму нацистів та їхніх союзників в Україні, українському визвольному рухові, діяльності радянського підпілля і партизанів, взаєминам більшовицької влади і українського суспільства в роки війни.


   Литвин, В.М.
Україна в Другій світовій війні (1939-1945) / В.М. Литвин. – К. : Лі-Терра, 2004.
 Відмітна особливість цього дослідження – узагальнюючий, підсумковий його характер. Щоб об’єктивно і повно відтворити цю добу в історії України, автор широко використовує науковий доробок своїх попередників.

    
    Україна в Другій світовій війні: погляд з XXI ст. : історичні нариси : у 2 кн. / ред. кол. : В. А. Смолій (голова колегії) [та ін.]. Кн. 1 : / [А. Айсфельд та ін.]. – К. : Наук. думка, 2011. – 736 с. – Бібліогр. в кінці ст

  В книзі подається сучасне бачення  мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму,  демографічні втрати українського народу в роки війни.

  
    Україна в полум’ї війни 1941–1945 / П.П.Панченко [та ін.]. – Київ : Україна, 2005. – 560 с. : іл.
  На основі аналізу фактичного матеріалу, нових архівних джерел автори розглядують найважливіші операції Червоної армії на території    України, що суттєво вплинули на подальший хід Другої світової війни, значною мірою збагатили воєнне мистецтво.



   
  Людний Ф.П. Дорогами війни / Людний Ф.П. - К. : Україна, 2005. - 420 с.
Книга розповідає про людей, які чесно і сповна виконали свій громадянський обов’язок, захищаючи батьківщину від нацистських загарбників у роки Другої світової війни.


Педак, В. П.
Дякуємо і мертвим, і живим. Свідчення людяності під час війни 1941-1945 / Віктор Педак. – Запоріжжя : Дике Поле, 2005. – 308 с. – (іл.).


    Книга  запорізького журналіста про долі остарбайтерів, котрі під час війни опинилися  в Німеччині. Автор отримав  сотні листів. На багатьох  прикладах  він доводить, що такі людські якості  як порядність, здатність розуміти чужу біду є у важкі хвилини визначальними.

      

    
 Друга світова. Непридумані історії : (не) наша, жива, інша / уклад. й передм. Вахтанг Кіпіані. - Х., Віват, 2018.

    Книга складається з реальних сімейних
історій, пересказаних зі слів батьків бабусь і дідусів.
      Автори статей,   зібраних  завдяки науково-популярному  виданню «Історична правда», розповідають  про найстрашнішу
війну XX століття, про долі тих людей, чиї життя розділилися на до і після.






   
       Ніхто не забутий, ніщо не забуте / - К. : Україна, 2011. - 856 с. 
 Час не має влади над пам`яттю.Книга містить цикл документальних  нарисів і оповідей В. Ольшанського «Перший удар прийняли застави», документальну повість В. Бондаря «Наш четвертый партизанский батальон», мемуари воїна-фронтовика К. Дельова  «Нам дороги эти позабыть нельзя», мемуари Н. Царьова  «Расскажи, знамя полковое».



Немає коментарів:

Дописати коментар