Міжнародний день захисту дітей

        Першого червня у світі відзначають  Міжнародний день захисту дітей. Він був заснований в листопаді 1949 у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначався в 1950-му році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності. В 1959 році Генеральна асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитинии. Принципи Декларації прав дитини передбачають: дитина повинна мати право на ім`я, громадянство, користуватися всіма благами соціального забезпечення, повинна бути захищенаивід усіх форм експлуатції та жорстокості.В Україні свято започаткували у 1998 році, через 7 років після приєднання України до Конвенції ООН про права дитини.Символом Міжнародного дня захисту дітей став прапор, де на зеленому тлі намальовані п'ять фігурок людей різного кольору, що стоять на поверхні земної кулі.
            Пропонуємо до вашої уваги добірку літератури за цією тематикою. Запрошуємо для перегляду літератури після закінчення карантину завітати у відділ документів з гуманітарних наук Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки.




Конвенція ООН про права дитини / [представництво ЮНІСЕФ в Україні]. – [Б. м. : б. в. – 32 с. Конвенція ООН про права дитини / [представництво ЮНІСЕФ в Україні]. – [Б. м. : б. в. – 32 с. 




Науково-освітній потенціал нації : погляд у XXI ст. Кн. 3 : Модернізація освіти. - К. : Навчальна книга, 2004. - 944 с.: іл.



Красицька Л. В.
Проблеми здійснення та захисту особистих та майнових прав батьків і дітей : монографія / Л. В. Красицька. – К. : Ліра-К, 2014. – 628 с. – (портр.). – Бібліогр. в підрядк. прим., бібліогр.: с. 573-626 (822 назви). 


    У монографії визначено методологічні засади здійснення та захисту прав батьків і дітей. Для науково- педагогічних працівників, науковців, аспірантів, студентів, практичних працівників правозастосовних органів та всіх, хто цікавиться проблемами сімейного права.


Права дитини очима педагогів : навч.-метод. посібник / [авт.: М. Е. Масютіна та ін. ; редкол.: М. Масютіна, М. Сіряк, Г. Татарікова]. – Бердянськ : [Дике поле], 2015. – 188 с. – (іл.)  

   Навчально-методічний посібник стане в нагоді педагогам-психологам, вчителям історії та права, класним керівникам , організаторам виховної роботи у навчальних закладах, керівникам гуртків та батькам, які бажають допомогти дітям та молоді познайомитись з правами дитини як складової прав людини. 


Опольська Н. М.
    Принципи правового захисту дитини [Текст] / Н. М. Опольська // Держава і право : збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки / Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України ; [редкол. : Ю. С. Шемшученко (голова) та ін.]. - К. : Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2011. - Вип. 51. - С. 38-43.
      В науковій праці аналізується поняття та види принципів правового захисту дитини.






Немає коментарів:

Дописати коментар